Wat is het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo’s?
Als je zwanger bent wordt er meestal twee keer een echo van je buik gemaakt. Met zo’n echo kun je een kijkje nemen binnen je buik. Wil je naast de medische echo’s ook een keer alleen voor het plezier naar de kleine in je buik kijken? Dan biedt een pret-echo uitkomst! Nu zijn er verschillende soorten echo’s, maar wat is eigenlijk het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo’s?
2D echo
Om het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo’s te beschrijven starten we met de 2D echo. De 2D echografie, wordt ook wel echoscopie genoemd. Deze vorm maakt gebruik van een techniek waarin reflecterende geluidsgolven via een speciaal computersysteem worden omgezet naar live videobeelden. Ultrasone geluidsgolven reizen niet door de lucht en daardoor wordt de ‘scanner’ (transducer) op de buik gehouden met daar tussen een laag gel. Zo zit er geen luchtlaag tussen buik en de zender.
De gereflecteerde geluidsgolven worden vervolgens door een computersysteem omgezet tot een bewegend beeld op een monitor. Hoewel de beelden wel zwart-wit zijn, gebeurt het omzetten naar geluidsgolven heel snel. Hierdoor kunnen bij een 2D echo de bewegingen van de baby goed worden gevolgd.
Dit is een 2D echo:
- Zwart wit beelden
- Bewegend beeld
- Beeld zonder diepte
- De gehele zwangerschap mogelijk, maar tussen 16 en 24 weken is dit het best omdat dan de gehele baby in het beeld past.
3D echo
Net als bij de 2D echo’s wordt bij een 3D echo gebruik gemaakt van echoscopie technologie met reflecterende geluidsgolven die door een computersysteem worden omgezet naar beeld. Verschil met een 2D echo is dat bij de de 3D echo meerdere 2D echo’s tegelijkertijd gemaakt worden. Deze beelden worden dan opgebouwd tot een 3D afbeelding van je kindje. Een 3D echo is dus een stilstaand 3D beeld van de baby.
Dit is een 3D echo:
- Kleur verschilt per echobureau, soms zwart-wit en soms kleur
- Stilstaand beeld
- Beeld in 3D
- Vaak wordt geadviseerd om een 3D echo tussen week 24 en week 30 van de zwangerschap te laten maken
4D echo
Een 4D echo lijkt in veel opzichten op een 3D echo, enige verschil is dat het beeld bij een 4D echo wel beweegt. De vierde dimensie betekent namelijk tijd. Je kunt de beelden tijdens een 4D echo in realtime zien. Bij een 3D echo zijn de beelden opgebouwd uit verschillende 2D echo’s, maar bij deze nieuwe techniek worden de ultrasone geluidsgolven direct omgezet naar een 3D beeld. Hierdoor kun je de baby live in de buik zien.
- Kleur verschilt per echobureau
- Bewegend live beeld
- Beeld in 3D
- Vaak adviseren echo bureau’s om een 3D echo tussen week 24 en week 30 van een zwangerschap te laten maken.
Weet je nog niet genoeg over het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo’s? Lees dan hier meer over een 2D echo, hier over een 3D echo en hier over een 4D echo.